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Original title:
Ultrasound based PAT-concept for online monitoring of fermentative bioprocesses.
Translated title:
Ultraschall-basiertes PAT-Konzept zur Online-Überwachung von fermentativen Bioprozessen.
Author:
Hoche, Sven
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Nirschl, Hermann (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen; MSR Meßtechnik, Steuerungs- und Regelungstechnik, Automation
Keywords:
relfection coefficient, ultrasound, density, non-invasive
Translated keywords:
Reflexionskoeffizient, Ultraschall, Dichte, nicht invasiv
TUM classification:
BRA 200d
Abstract:
The work describes the development of a sensor system based on the Multiple Reflection Method for the real-time monitoring of fermentative bioprocesses. Further on, the model to determine sugar and ethanol content based upon sound velocity, temperature and density is illustrated. Validation studies showed that accuracies in the range of 0.5 % g/g by weight of sugar and 0.3% g/g by weight ethanol are possible which could be confirmed by the results of fermentation experiments.
Translated abstract:
Die Arbeit beschreibt die Entwicklung eines Sensorsystems auf der Basis der Mehrfach-Reflexions-Methode zur Echtzeit-Überwachung von fermentativen Bioprozessen. Weiterhin wird das Modell zur Bestimmung von Zucker- und Ethanolgehalt, basierend auf Schallgeschwindigkeit, Temperatur und Dichte dargestellt. Validierungsstudien zeigten, dass theoretisch Genauigkeiten im Bereich von 0,5% g/g Masseanteil Zucker und 0,3% g/g Masseanteil Ethanol möglich sind, was durch Resultate der Fermentationsexperime...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1327420
Date of submission:
24.10.2016
Oral examination:
27.11.2017
File size:
7620246 bytes
Pages:
89
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20171127-1327420-1-4
Last change:
02.03.2018
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