Methodenentwicklung der Headspace-Trap-GC-MS Analyse zur schnellen quantitativen Bestimmung fluechtiger Verbindungen in Hopfen und Bier - mit Korrelationsanalyse der Hopfenoelkomponenten.
Translated title:
Method development of Headspace-Trap-GC-MS analysis for the rapid quantitative determination of volatile compounds in hops and beer - with correlation analysis of hop oil compounds.
Author:
Aberl, Anita
Year:
2016
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Coelhan, Mehmet (Prof. Dr.)
Referee:
Coelhan, Mehmet (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Headspace Trap
Translated keywords:
headspace trap
TUM classification:
CHE 505d
Abstract:
Mit der HS-Trap-GC-/MS Analyse wurde ein neues Verfahren zur schnellen quantitativen Bestimmung flüchtiger Verbindungen in Hopfen und Bier entwickelt. Durch die Trap-Anreicherungs-Zyklen kann eine deutliche Herabsetzung der Nachweisgrenzen erreicht werden. Die Ergebnisse der HS-Trap-GC-MS Analyse zeigen eine gute Korrelation mit den Ergebnissen etablierter Methoden. Diese Methode zeichnet sich durch eine einfache Anwendbarkeit und eine minimale Probenvorbereitung aus.
Translated abstract:
A new HS-trap-GC-MS method was developed for the rapid quantitative determination of volatile constituents in hops and beer. The highly sensitive HS-trap system reduces the detection limit by using trap enrichment cycles. The results of HS-trap-GC-MS analysis generally show a strong correlation with the results of the established methods. The HS-trap method requires minimal sample preparation and is easy to apply.