Effect of the singular cell age on Saccharomyces pastorianus ssp. carlsbergensis proliferation
Translated title:
Einfluss des singulären Zellalters auf das Wachstum von Saccharomyces pastorianus ssp. carlsbergensis
Author:
Eigenfeld, Marco
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.-Ing.); Zavrel, Michael (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen
TUM classification:
BRA 200
Abstract:
Aging in yeast cells is understood as a decreased physiological function when the ability to adapt to environmental changes. Saccharomyces yeasts can be used in industrial processes, such as the production of bioethanol, beer, and wine. We lack rapid, non-invasive methods to analyse the impact of age on process performance in real-time on a single-cell level in high-throughput. This thesis examined chitin-containing bud scars of yeasts as a surface marker to determine the single-cell age in populations. These scars were used to track cell age in processes and population separation by age.
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Aging in yeast cells is understood as a decreased physiological function when the ability to adapt to environmental changes. Saccharomyces yeasts can be used in industrial processes, such as the production of bioethanol, beer, and wine. We lack rapid, non-invasive methods to analyse the impact of age on process performance in real-time on a single-cell level in high-throughput. This thesis examined chitin-containing bud scars of yeasts as a surface marker to determine the single-cell age in popu...
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Translated abstract:
Altern in Hefezellen wird allgemein als eine Verminderung der physiologischen Funktion verstanden, beeinflusst durch die Umgebung. Saccharomyces-Hefen sind in diversen Prozessen, wie der Herstellung von Bioethanol, Bier und Wein zu finden. Derzeit fehlen schnelle, nicht-invasive Ansätze zur Untersuchung der Alterung, um deren Auswirkungen auf die Fermentation in Echtzeit auf Einzelzellebene zu analysieren. Diese Arbeit nutzte chitinhaltige Sprossnarben von Hefen als Oberflächenmarker zur Messung des Zellalters in Populationen unter Prozessbedingungen. Darüber hinaus wurden diese Marker verwendet, um eine Trennung nach Alter durchzuführen.
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Altern in Hefezellen wird allgemein als eine Verminderung der physiologischen Funktion verstanden, beeinflusst durch die Umgebung. Saccharomyces-Hefen sind in diversen Prozessen, wie der Herstellung von Bioethanol, Bier und Wein zu finden. Derzeit fehlen schnelle, nicht-invasive Ansätze zur Untersuchung der Alterung, um deren Auswirkungen auf die Fermentation in Echtzeit auf Einzelzellebene zu analysieren. Diese Arbeit nutzte chitinhaltige Sprossnarben von Hefen als Oberflächenmarker zur Messung...
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