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Original title:
Valorizing food byproducts: Distiller’s grains and its potential as functional ingredient for cereal based food products
Translated title:
Aufwertung von Lebensmittelnebenströmen: Über das Potential von Weizenschlempe als funktioneller Inhaltsstoff in getreidebasierten Lebensmitteln
Author:
Roth, Magdalena
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen; CHE Chemie
TUM classification:
BRA 200d
Abstract:
Cereal byproducts such as distiller’s grains (DG) are an untapped source of nutrients with huge potential for the food industry. This thesis presents the in-depth analysis of impact factors accompanying the addition of DG to cereal based food products. The characteristic odor profile of DG, key aroma compounds, effects of DG addition on textural as well as on sensory properties and the aroma composition of the food system bread were successfully enlightened. In future, present findings should en...     »
Translated abstract:
Getreidebasierte Reststoffe wie Weizenschlempe (WS) stellen eine bisher unentdeckte Nährstoffquelle mit großem Potential für die Lebensmittelindustrie dar. Die vorliegende Studie analysiert die Einflussfaktoren einer Verwendung von WS in getreidebasierten Lebensmitteln. Das charakteristische Aromaprofil von WS, Effekte eines Zusatzes von WS auf die Aromastoffzusammensetzung, sensorische Eigenschaften und die Textur von Weizenbrot konnten erfolgreich aufgeklärt werden. Künftig kann mit dem vorlie...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1381661
Date of submission:
15.07.2019
Oral examination:
29.05.2020
File size:
40382074 bytes
Pages:
100
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20200529-1381661-1-5
Last change:
29.06.2020
 BibTeX