In summary, identification of filtration-inhibiting substances in diatomaceous earth precoat and membrane filtration with a focus on the impact of β-glucans was part of this thesis. In this context, effect of polymer geometry and origin of β-glucans (derived from yeast or barley) as well as influence of additional beer ingredients, more accurate medium-chain-fatty-acid ethyl esters, could be investigated. Using locally-resolved image analysis, membrane clogging could be described in more detail and the reason for a drop in membrane filter performance could be identified.
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In summary, identification of filtration-inhibiting substances in diatomaceous earth precoat and membrane filtration with a focus on the impact of β-glucans was part of this thesis. In this context, effect of polymer geometry and origin of β-glucans (derived from yeast or barley) as well as influence of additional beer ingredients, more accurate medium-chain-fatty-acid ethyl esters, could be investigated. Using locally-resolved image analysis, membrane clogging could be described in more detail...
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Translated abstract:
Ziel dieser Arbeit war die vergleichende Identifikation filtrationshemmender Bierinhaltsstoffe bei der Kieselgur-Anschwemm- und Membranfiltration mit einer Fokussierung auf den Einfluss von β-Glucanen. In diesem Zusammenhang konnte neben einem Effekt verschiedener Polymer-Geometrien und Herkunft der β-Glucane (Hefe oder Gerste), der Beitrag weiterer Bierinhaltsstoffe, genauer mittelkettiger Fettsäureethylester, nachgewiesen werden. Mit Hilfe ortsaufgelöster bildgebender Analyse konnte die Verblockung der Membranen detailliert beschrieben und eine Ursache für den Abfall der Filterleistung während der Membranfiltration ermittelt werden.
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Ziel dieser Arbeit war die vergleichende Identifikation filtrationshemmender Bierinhaltsstoffe bei der Kieselgur-Anschwemm- und Membranfiltration mit einer Fokussierung auf den Einfluss von β-Glucanen. In diesem Zusammenhang konnte neben einem Effekt verschiedener Polymer-Geometrien und Herkunft der β-Glucane (Hefe oder Gerste), der Beitrag weiterer Bierinhaltsstoffe, genauer mittelkettiger Fettsäureethylester, nachgewiesen werden. Mit Hilfe ortsaufgelöster bildgebender Analyse konnte die Verblo...
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