Fuzzy logic based solutions for the management of uncertainty-biased process control of fermentative systems
Translated title:
Fuzzy logic basierte Lösungskonzepte für das Management unsicherheitsbehafteter Prozessregelung fermentativer Systeme
Author:
Birle, Stephan J.
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Nirschl, Hermann (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen
TUM classification:
BRA 200d
Abstract:
By using naturally derived substrates and the addition of microorganisms for fermentation processes, these typically show a complex system behavior. This results in many challenges and uncertainties, in particular for on-line process monitoring and process control in real time. The present work is therefore concerned with solution concepts of linguistically based process control (fuzzy logic control) and their optimization through the integration of negative experiential knowledge and genetic algorithms for online process control of brewing yeast propagation.
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By using naturally derived substrates and the addition of microorganisms for fermentation processes, these typically show a complex system behavior. This results in many challenges and uncertainties, in particular for on-line process monitoring and process control in real time. The present work is therefore concerned with solution concepts of linguistically based process control (fuzzy logic control) and their optimization through the integration of negative experiential knowledge and genetic al...
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Translated abstract:
Durch die Verwendung natürlich gewonnener Substrate und den Einsatz von Mikroorganismen für fermentative Prozesse weisen diese in der Regel ein komplexes Systemverhalten auf. Hierdurch ergeben sich insbesondere für die Online-Prozessüberwachung und Prozessführung in Echtzeit zahlreiche Herausforderungen und Unsicherheitsfaktoren. Die vorliegende Arbeit befasst sich diesbezüglich mit Lösungskonzepten der linguistisch basierten Prozessregelung (fuzzy logic control) und deren Optimierung durch die Einbindung von negativem Erfahrungswissen und genetischen Algorithmen zur Online-Prozessführung der Brauereihefepropagation.
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Durch die Verwendung natürlich gewonnener Substrate und den Einsatz von Mikroorganismen für fermentative Prozesse weisen diese in der Regel ein komplexes Systemverhalten auf. Hierdurch ergeben sich insbesondere für die Online-Prozessüberwachung und Prozessführung in Echtzeit zahlreiche Herausforderungen und Unsicherheitsfaktoren. Die vorliegende Arbeit befasst sich diesbezüglich mit Lösungskonzepten der linguistisch basierten Prozessregelung (fuzzy logic control) und deren Optimierung durch die...
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