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Original title:
Betrachtung moderner Würzekochsysteme bezüglich ihres Einflusses auf technologisch und physiologisch bedeutende Würzeinhaltsstoffe
Translated title:
Research into modern wort boiling systems regarding their influence on important technological and physiological wort substances
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, Werner (Univ.-Prof. Dr.-Ing., Dr.-Ing. habil.)
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Hackensellner, Thomas (apl. Prof. Dr.-Ing., Dr.-Ing. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Würzekochung
Translated keywords:
wort boiling
Controlled terms:
Würzekochen; Inhaltsstoff
TUM classification:
BRA 100d
Abstract:
In der Brautechnologie sind verschiedene, in der Würze vorkommende Stoffe als Indikatoren zur Beurteilung des Würze- beziehungsweise Bierbereitungsprozesses von Bedeutung. In der Arbeit wurden diesbezüglich vor allem Stoffe betrachtet, die eine Aussage über die Aromastoffausdampfeffizienz und die thermische Belastung der Würze durch den Kochprozess zulassen. Um das Ausdampfvermögen von Würzekochsystemen vergleichen und beurteilen zu können, wurde eine dimensionslose Kennzahl definiert, die Ausda...    »
Translated abstract:
Different wort substances have a meaning as indicators in brewing technology. The study is especially about substances describing the evaporation efficiency and the thermal stress for the wort during the boiling procedure. To compare the evaporation efficiencies of different wort boiling systems a non dimensional characteristic was defined. According to the results of the trials done in a lab and in an industrial scale two new wort boiling procedures were invented. Those procedures need less ene...    »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
Date of submission:
19.12.2005
Oral examination:
06.03.2006
File size:
1242024 bytes
Pages:
176
Last change:
21.11.2017
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