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Original title:
Structure-function relationship in wheat dough – the impact of protein microstructure on rheology and processing performance
Translated title:
Struktur-Funktions Beziehungen in Weizenteigen - Einfluss der Proteinmikrostruktur auf die Rheologie und das Prozessverhalten
Author:
Jekle, Mario
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Köhler, Peter (Prof. Dr.); Rohm, Harald (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
wheat, gluten, CLSM, microstructure, rheology, image processing
Translated keywords:
Weizen, Gluten, CLSM, Mikrostruktur, Rheologie, Bildverarbeitung, Struktur-Funktions-Beziehung
Controlled terms:
Weizenteig; Gluten; Mikrostruktur; Rheologie; Mathematisches Modell
TUM classification:
LEB 313d; CHE 503d
Abstract:
The understanding of food structure enables the engineering of specific nutritional, physical, and sensorial properties. The key factor herein is the relationship between structure and function which is well known for some artificial materials; however, food, and wheat cereal products in particular, consists of complex biopolymer matrixes, complicating the prediction of its behavior. Therefore, the current thesis presents a methodology developed specifically for dough microstructure quantificat...     »
Translated abstract:
Struktur-Funktions-Beziehungen sind in Lebensmitteln aufgrund der Komplexität der Biopolymer-Matrix zum Teil noch wenig bekannt. Besonders in weizenbasierten Teigen stehen diesbezüglich die Funktionalität der Glutenproteinstrukturen und deren Netzwerke im Fokus der Produkt- und Prozessbewertung. Daher wurde auf Grundlage der nicht-destruktiven konfokalen Laser Scanning Mikroskopie und mittels Methoden der Bildverarbeitung eine quantitative Analyse der Teigmikrostruktur entwickelt. Ziel war die q...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1113050
Date of submission:
02.08.2012
Oral examination:
11.12.2012
File size:
32813483 bytes
Pages:
107
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20121211-1113050-1-0
Last change:
20.11.2015
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