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Original title:
In-vivo Metabolic Control Analysis for the improvement of the L-cysteine production with Escherichia coli
Translated title:
In-vivo Metabolische Kontrollanalyse zur Verbesserung der L-Cystein Herstellung mit Escherichia coli
Author:
Caballero Cerbon, Daniel Alejandro
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Engineering and Design
Institution:
Lehrstuhl für Bioverfahrenstechnik (Prof. Weuster-Botz)
Advisor:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.)
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.); Wahl, Aljoscha (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie
TUM classification:
CIT 900
Abstract:
In-vivo Metabolic Control Analysis was used to identify bottlenecks in the L-cysteine biosynthetic pathway of engineered Escherichia coli producer cells from a fed-batch production process. Two L-cysteine synthases were identified as rate limiting for the L-cysteine production. Mutant strains with additionally overexpressed L-cysteine synthases demonstrated an increase in the maximal L-cysteine concentration of up to 47% and in the L-cysteine productivity of up to 121% in the production process.
Translated abstract:
In-vivo Metabolische Kontrollanalyse wurde angewendet, um Engpässe im L-Cysteinsyntheseweg von genetisch optimierten Escherichia coli Zellen aus einem standardisierten Zulaufverfahren zu identifizieren. Zwei L-Cysteinsynthasen wurden dabei als geschwindigkeitsbestimmend identifiziert. Produktionsstämme mit zusätzlich überexprimierten Cysteinsynthasen zeigten eine um bis zu 47 % erhöhte maximale L-Cysteinkonzentration und eine um bis zu 121 % erhöhte L-Cysteineproduktivität im Produktionsprozess.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1738206
Date of submission:
22.03.2024
Oral examination:
05.08.2024
File size:
7717810 bytes
Pages:
176
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20240805-1738206-1-6
Last change:
09.09.2024
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