User: Guest  Login
Original title:
Microwave-assisted vacuum and freeze drying of sensitive biomolecules incorporated into an aerated matrix
Translated title:
Mikrowellenunterstützte Vakuum- und Gefriertrocknung von sensitiven Biomolekülen in einer Schaummatrix
Author:
Kubbutat, Peter
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Gaukel, Volker (Priv.-Doz. Dr.)
Language:
en
Subject group:
TEC Technik, Ingenieurwissenschaften (allgemein)
TUM classification:
LAN 820
Abstract:
This thesis investigated the microwave-assisted (MW) drying of sensitive biomolecules incorporated into a foam matrix. Compared to conventional drying processes, shorter drying times and higher residual enzyme activity of the used model enzyme β-galactosidase were obtained. Further, in MW-vacuum drying, the grindability of products was enhanced. Independent of the drying process, the complex interactions between surfactants and carbohydrates influence foam properties were investigated.
Translated abstract:
Es wurde die mikrowellenunterstützte (MW) Gefrier- und Vakuumtrocknung von sensitiven Biomolekülen in einer Schaummatrix untersucht. Im Vergleich zu konventionellen Verfahren konnten kürzere Trocknungszeiten und höhere Produktaktivitäten erreicht werden. Bei der MW-Vakuumtrocknung konnte zudem die Vermahlbarkeit der Produkte verbessert werden. Unabhängig vom Verfahren wurden Interaktionen zwischen Schaumstabilisatoren und Kohlenhydraten und ihr Einfluss auf die Schaumeigenschaften untersucht.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1621640
Date of submission:
30.08.2021
Oral examination:
25.03.2022
File size:
8041196 bytes
Pages:
223
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220325-1621640-1-3
Last change:
24.03.2023
 BibTeX