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Original title:
Temperature induced gene expression in self-cloning industrial yeast
Translated title:
Temperaturinduzierte Genexpression
Author:
Fischer, Susann
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Schnieke, Angelika (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
fermentation, industrial yeast, induced gene expression
Translated keywords:
Fermentation, Industriehefen, induzeirte Genexpression
TUM classification:
BRA 200d
Abstract:
The beverage-processing Saccharomyces yeast are adopted on manifold stressors, such as differences in temperature, osmotic pressure, oxygen and nutrient starvation, which induces the genetic regulation of stress response genes and the related metabolic answer. Furthermore, the metabolic processes of the yeast during industrial fermentation have been comprehensively investigated scientifically. In the present study, process technological variations were used to induce the gene expression consciou...     »
Translated abstract:
Die an der Produktion hefefermentierter Getränke beteiligten Saccharomyces Hefen unterliegen verschiedenen Stressoren wie Temperatur, osmotischer Druck, Sauerstoff- und Nährstoffmangel, die eine starke Regulation der am Metabolismus beteiligten Enzyme bzw. Gene mit sich führen können. In der vorliegenden Arbeit wurde diese Induktion der Genexpression gezielt über prozesstechnische Variationen durch bewusst herbeigeführte Stressinduktionen hervorgerufen.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1435338
Date of submission:
06.06.2018
Oral examination:
21.02.2019
File size:
19079216 bytes
Pages:
102
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20190221-1435338-1-6
Last change:
20.03.2019
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