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Original title:
Influence of the Lipid Environment on the Dimerization Properties of the Amyloid Precursor Protein Transmembrane Domain
Translated title:
Einfluss der Lipidumgebung auf die Dimerisierungseigenschaften der Amyloid Vorläuferprotein Transmembrandomäne
Author:
Seybold, Martin
Year:
2016
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Langosch, Dieter (Prof. Dr.)
Referee:
Langosch, Dieter (Prof. Dr.); Antes, Iris (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie
Keywords:
Alzheimer’s disease, amyloid precursor protein, transmembrane domain, FRET, TMD dimerization
Translated keywords:
Alzheimer’sche Erkrankung, Amyloid Vorläuferprotein, Transmembrandomäne, FRET, TMD Dimerisierung
TUM classification:
CHE 762d
Abstract:
The transmembrane domain (TMD) of the C99 fragment, which is part of the Alzheimer’s Amyloid Precursor Protein (APP), is sequentially cleaved by the γ-secretase, leading to the production of the neurotoxic Aβ peptides. Efficient cleavage is only possible if C99 is in its monomeric form, which is strongly influenced by the surrounding lipid environment. In the present work, various lipid species were analyzed for their influence on the C99 TMD dimerization using a liposome based Förster resonance...     »
Translated abstract:
Die Transmembrandomäne (TMD) des C99 Fragmentes, welches Teil des Alzheimer‘schen Amyloid Vorläuferproteins ist, wird sequentiell durch die γ-Sekretase geschnitten was zur Entstehung der neurotoxischen Aβ Peptide führt. Ein effizientes Schneiden ist nur dann möglich, wenn das C99 Protein in monomerischer Form vorliegt. Dies wird stark von der umgebenden Lipidmembran beeinflusst. In dieser Arbeit wurde der Einfluss unterschiedlicher Lipid Spezies auf die C99 TMD Dimerisierung mit Hilfe eines Lipo...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1292178
Date of submission:
10.02.2016
Oral examination:
27.10.2016
File size:
4778458 bytes
Pages:
152
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20161027-1292178-1-1
Last change:
02.03.2017
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