User: Guest  Login
Original title:
Analytische Erfassung sowie technologische und technische Beeinflussung der Läutertrübung und des Heißtrubgehalts der Würze und deren Auswirkungen auf Gärung und Bierqualität
Translated title:
Analytical determination and technological and technical control of lauter turbidity and hot trub content of wort and their impact on fermentation and beer quality
Author:
Kühbeck, Florian
Year:
2007
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.)
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Kurz, Tomas (Prof. Dr.); Vogelpohl, Heinrich (Priv.-Doz. Dr. Dr. habil.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Läutertrübung, Heißtrub, Gärung, Fettsäuren, Zink, Partikel
Translated keywords:
lauter turbidity, hot trub, fermentation, fatty acids, zinc, particle
Controlled terms:
Bierherstellung; Trübung; Gärungstechnologie; Trübungsmessung; Gärung; Geschmack
TUM classification:
BRA 120d
Abstract:
In dieser Arbeit wurden die Auswirkungen einer stark erhöhten Läutertrübung und/oder hoher Heißtrubdosagen auf Gärung und Qualität der resultierenden Biere untersucht. Anhand von systematischen Gärversuchen im Labor-, Pilot- und großtechnischen Maßstab wurden durch trübes Abläutern und/oder Heißtrubdosage erhöhte Zellzahlen in Schwebe, ein schnellerer pH-Wert-Sturz und Extraktabbau gegenüber sehr klaren Würzen erzielt. Ursache hierfür scheinen physiologisch wichtige Bestandteile des Heißtrubs, w...     »
Translated abstract:
In this thesis, the effects of a strongly increased lauter turbidity and/or of quantitative additions of hot trub on fermentation and resulting beer quality were subject of investigation. From systematic fermentation trials in the lab, pilot and large scale it was observed that increased lauter turbidity and/or of quantitative additions of hot trub caused higher concentrations of yeast cells in suspension, faster decreases of pH value and extract content compared to very bright worts. Reason for...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=619244
Date of submission:
23.05.2007
Oral examination:
17.09.2007
Pages:
189
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20071019-619244-1-4
Last change:
21.11.2017
 BibTeX