User: Guest  Login
Original title:
Fundamental Studies on Sodium Reduction in Processing Cereal-Based Foods
Translated title:
Grundlegende Studien zur Natriumreduktion bei der Herstellung getreidebasierter Lebensmittel
Author:
Beck, Margit
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
sodium reduction, food, baked goods
Translated keywords:
Natriumreduktion, Lebensmitteln, Backwaren
Controlled terms:
Getreideprodukt; Gebäckherstellung; Lebensmittelverarbeitung; Natrium; Kochsalzarme Diät
TUM classification:
LEB 314d; LEB 423d; LEB 050d
Abstract:
Dietary sodium reduction is an important factor in the prevention of hypertension and related cardiovascular diseases. Most of all, cereal products are particularly affected by regulations, since ca. 25% of the required sodium intake per day and person is taken up by cereal products. Therefore, cereal products are regarded as the sodium main supplier in the human diet. This work displays, for the first time, a comprehensive scientific study of the effect of NaCl on wheat dough and bread by means...     »
Translated abstract:
Die Reduktion der durch Lebensmittel aufgenommenen Natriummenge wird als wichtiger Faktor zur Prävention von Bluthochdruck und damit verbundenen Herz-Kreislauferkrankungen genannt. Insbesondere getreidebasierte Lebensmittel stehen bei der geforderten Natriumreduktion im Vordergrund, da diese bis ca. 25% der täglichen Natriummenge ausmachen können. Eine Natriumreduktion erweist sich jedoch als komplex, da Natriumchlorid (NaCl) essentielle technologische Effekte in Getreideprodukten erfüllt. Es ze...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1094905
Date of submission:
22.12.2011
Oral examination:
16.03.2012
File size:
6773786 bytes
Pages:
114
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20120202-1094905-1-0
Last change:
30.05.2012
 BibTeX