User: Guest  Login
Original title:
A contribution to the harmonization of microplastic analysis in beverages and food
Translated title:
Ein Beitrag zur Harmonisierung der Analyse von Mikroplastik in Getränken und Nahrungsmitteln
Author:
Weißer, Jana
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Ivleva Natalia P. (Priv.-Doz. Dr.); Vollertsen, Jes (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein)
Keywords:
microplastic, Fourier-transform infrared spectroscopy, hyperspectral imaging, standardization
Translated keywords:
Mikroplastik, Fourier-transform Infrarotspektroskopie, Hyperspektrale Bildgebung, Standardisierung
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Sampling, sample preparation and particle detection are the key steps in microplastics (MP) analysis. In order to harmonize MP analysis, implementing strict measures for quality assurance and control (QA/QC) for all steps is key. However, especially QA and QC for the analysis of hyperspectral MP data has remained widely neglected. To fill this gap, a transparent and detailed QA/QC method for data analysis based on the automated evaluation of a ground truth reference image is presented.
Translated abstract:
Probenahme, -vorbereitung und Partikeldetektion sind die Eckpunkte der Analyse von Mikroplastik (MP). Um diese zu harmonisieren, ist das Befolgen strenger Maßnahmen zur Qualitätssicherung und –kontrolle (QS/QK) notwendig. Diese wurden jedoch bisher insbesondere für die Analyse von Hyperspektralen MP-Datensätzen vernachlässigt. Um diese Lücke zu schließen wird eine transparente, detaillierte Methode zur QS/QK basierend auf der automatisierten Evaluierung eines Referenzdatensatzes vorgestellt.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1661839
Date of submission:
16.08.2022
Oral examination:
10.03.2023
File size:
4362754 bytes
Pages:
91
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20230310-1661839-1-6
Last change:
30.03.2023
 BibTeX