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Original title:
Online-Techniken zur Echtzeit-Analyse von flüchtigen Verbindungen in Kaffee-Röstgasen
Translated title:
Online techniques for real-time analysis of volatiles compounds in coffee roasting offgas
Year:
2004
Document type:
Dissertation
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Zimmermann, R. (Prof. Dr.)
Referee:
Kettrup, A. (Prof. Dr.); Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
REMPI; SPI; VUV; PTR; Massenspektrometrie; TOF; Kaffee; online; Hauptkomponenten-Analyse; Rösten
Translated keywords:
REMPI; SPI; VUV; PTR; mass spectrometry; tof; coffee; online; principal component analysis; roasting
Abstract:
Inhalt dieser Arbeit ist der Online-Nachweis von flüchtigen Verbindungen im Röstgas der Kaffeeproduktion. Dazu wurde eine Analytik aufgebaut, die durch weiche, selektive Ionisation und anschließender massenspektrometrischer Detektion aus einer Vielzahl von flüchtigen Verbindungen einzelne Substanzen online und in Echtzeit über den Röstverlauf detektiert. Zur Ionisation wurden laser- und chemisch basierte Techniken eingesetzt. Schwerpunkt der Arbeit ist die Anpassung der Probennahme auf die Bedür...    »
Translated abstract:
Content of this work is an on-line measurement of volatile organic compounds in the coffee roasting offgas. There was built up an analytical technique, to detect single compounds out of a complex gas mixture (like coffee roasting offgas) using soft and selective ionisation techniques (REMPI, SPI, PTR) coupled with mass spectrometric detectors (TOF, quadrupol). Laser based and chemical based techniques were used for ionisation. Focal points of this work were several improvements in adapting the s...    »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
Date of submission:
12.02.2004
Oral examination:
21.05.2004
File size:
12569917 bytes
Pages:
305
Last change:
30.08.2006
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