User: Guest  Login
Original title:
Die kolloidale Stabilität untergäriger Biere - Einflussmöglichkeiten und Vorhersagbarkeit
Translated title:
The colloidal stability of bottom fermented beer - technological influence and predictability
Author:
Pöschl, Moritz
Year:
2009
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, Eberhard (Prof. Dr.)
Referee:
Nirschl, Hermann (Prof. Dr.); Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Kolloidale Stabilität, Trübung, Stabilisierung, Polyphenole, Proteine, Reduktionsvermögen, antioxidatives Potential
Translated keywords:
colloidal stability, haze, stabilization, polyphenols, proteins, reductive power, antioxidant activity
Abstract:
Neben der Untersuchung der Reaktionsmechanismen bei der Ausbildung kolloidaler Trübungen und der Beurteilung des Trübungsbildungspotentials ausgewählter Substanzen in untergärigen Bieren wurden im Wesentlichen zwei Hauptziele verfolgt. Sowohl die Verbesserung der chemisch-physikalischen Stabilität durch gezielte Rohstoffauswahl bzw. auf technologische Weise im Herstellungsprozess als auch die verbesserte Vorhersagbarkeit der Trübungsbildung dienen dabei einem gemeinsamen Zweck. Die Brauereien so...     »
Translated abstract:
The research described in this work focused on the improvement of colloidal stability by the well directed selection of raw materials and by the optimization of the brewing process as well as on the enhancement of predictability. Main objective was to enable breweries to a more flexible and efficient stabilization resulting in cost reduction and better beer quality. Further aims were the investigation of the reaction mechanisms during haze formation and the assessment of the relevance of selecte...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=696470
Date of submission:
01.12.2008
Oral examination:
01.04.2009
Pages:
198
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20090401-696470-1-1
Last change:
14.04.2009
 BibTeX