Chemical evolution of acetylene under hydrothermal volcanic conditions
Translated title:
Chemische Evolution des Acetylens unter hydrothermalen vulkanischen Bedingungen
Author:
Diederich, Philippe Christophe Maxime
Year:
2025
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Institution:
Lehrstuhl für Analytische Lebensmittelchemie (Prof. Rychlik)
Advisor:
Schmitt-Kopplin, Philippe (Prof. Dr.)
Referee:
Schmitt-Kopplin, Philippe (Prof. Dr.); Boekhoven, Job (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 070
Abstract:
The study explores the potential role of acetylene in the emergence of life. Acetylene, combined with other reactants under hydrothermal conditions, transforms into biologically relevant compound classes like amino acids, aldehydes and a nickel-organo compound with a strong resemblance of an enzyme cofactor in a constantly changing environment. The research highlights acetylene's potential as a promising building block for the origin of life.
Translated abstract:
Die Studie untersucht die potenzielle Rolle von Acetylen bei der Entstehung des Lebens. Acetylen, kombiniert mit anderen Reaktanden unter hydrothermalen Bedingungen, reagiert zu verschiedene biologisch relevanten Verbindungsklassen wie Aminosäuren, Aldehyde oder alpha-hydroxysäuren. Zusätzlich wurde eine Nickel-Organoverbindung isoliert, welche einem Enzymkofaktor stark ähnelt. Die Forschung hebt das Potenzial von Acetylen als vielversprechenden Baustein für den Ursprung des Lebens hervor.