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Original title:
Korrelation von Geruchswirksamkeit und chemischer Struktur in homologen Reihen unverzweigter und methylverzweigter Allylketone und Allylalkohole
Translated title:
Structure / odour correlations in homologous series of unbranched and methyl-branched allylic ketones and allylic alcohols
Author:
Börger, Daniel Sebastian
Year:
2008
Document type:
Dissertation
Institution:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Hofstetter, Alfons (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Struktur, Wirkung, Geruchsschwelle, Allylalkohol, Allylketon, Aroma, Lebensmittel, Vorhersage
Translated keywords:
structure, odour, correlation, threshold, allylic alcohol, allylic ketone, aroma, food, prediction
Abstract:
Ligand / Proteinrezeptorwechselwirkungen werden als Mechanismus der Geruchswahrnehmung beim Menschen diskutiert. Unter anderem ist aber bisher offen, warum die Geruchsschwellen in Abhängigkeit von der chemischen Struktur zum Teil extreme Unterschiede aufweisen. Ausgehend von zwei Geruchstoffen, die häufig in Lebensmittelaromen vorkommen, dem 1-Octen-3-on (pilzartig) und dem (E)5-Methylhept-2-en-4-on (nussig, fruchtig), wurden strukturanaloge Allylalkohole und –ketone (C-5 bis C-12) synthetisiert...    »
Translated abstract:
Ligand/protein-receptor interactions are currently discussed as the underlying mechanism of the human olfactory sense. Up to now it still remains unknown why in some cases odour thresholds show huge differences depending on the chemical structure. Starting from the two aroma compounds 1-octen-3-one (mushroom-like) and (E)5-methylhept-2-en-4-one (nuttily, fruity), which occur frequently in food aroma, homologous series of allylic alcohols and allylic ketones (C-5 to C-12) were synthesized and the...    »
Date of submission:
12.06.2008
Oral examination:
05.09.2008
Pages:
408
Last change:
03.12.2008
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