User: Guest  Login
Less Searchfields
Simple search
Original title:
Concentration of Dairy Fluids - An Investigation on Membrane Cascades Comprised of Ultrafiltration in Series with Nanofiltration or Reverse Osmosis for the Energy-Efficient Concentration of Skim Milk and Sweet Whey
Translated title:
Konzentrierung von Molkereifluiden – Untersuchung von Membrankaskaden bestehend aus Ultrafiltration und Nanofiltration oder Umkehrosmose für die energieeffiziente Konzentrierung von Magermilch und Süßmolke
Author:
Meyer, Patricia
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Berensmeier, Sonja (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
filtration reverse osmosis nanofiltration ultrafiltration skim milk sweet whey
Translated keywords:
Filtration Umkehrosmose Nanofiltration Ultrafiltration Magermilch Süßmolke
TUM classification:
OEK 100d; LEB 050d
Abstract:
A novel concept of membrane cascades comprised of ultrafiltration and reverse osmosis (RO) or nanofiltration was studied for the concentration of skim milk and sweet whey. Dynamic systems with rotating membranes were also assessed. The aim was a better control of deposit formation of protein on membrane surfaces and a more effective application of RO. The membrane cascades were found to be superior in terms of process time, maximum concentration factor and energy overall demand.
Translated abstract:
Es wurde die Konzentrierung von Magermilch und Süßmolke mittels einer neuartigen Kaskadenschaltung von Ultrafiltration und Umkehrosmose (UO) oder Nanofiltration untersucht. Rotierende Membranen wurden ebenfalls als Teil der Kaskade beurteilt. Das Ziel war, eine bessere Kontrolle der Proteindeckschicht und eine effektivere Nutzung der UO zu erreichen. Es konnte gezeigt werden, dass, in Bezug auf Prozesszeit, Konzentrierungsgrad und Energiebedarf, eine Kaskadenschaltung vorteilhaft ist.
Series:
Lebensmitteltechnologie
ISBN:
978-3-8439-3248-6
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1335474
Date of submission:
08.12.2016
Oral examination:
01.06.2017
Last change:
24.10.2017
 BibTeX