User: Guest  Login
Original title:
Pseudomonas spp. in deutscher Rohmilch - Prävalenz und Ermittlung von Eintragsrouten 
Translated title:
Pseudomonas spp. in German Raw Milk - Prevalence and Identification of Entry Routes 
Year:
2021 
Document type:
Dissertation 
Institution:
TUM School of Life Sciences 
Advisor:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.) 
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
BIO Biowissenschaften 
Keywords:
Rohmilch, Pseudomonas, Verderb, Peptidase, AprA, Neubeschreibung 
Translated keywords:
raw milk, Pseudomonas, spoilage, peptidase, AprA, novel taxa 
TUM classification:
OEK 100; LEB 050 
Abstract:
Während der kühlen Lagerung von Rohmilch findet die Produktion von hitzeresistenten Peptidasen durch Pseudomonas statt, welche zum Verderb von Milchprodukten führen. Hohe Keimzahlen unabhängig von der Lagerdauer indizieren Hof-spezifische Einflussfaktoren. Diese sowie die Auswirkung des Milchtransports zur Molkerei auf die Pseudomonas-Belastung wurden untersucht. Zudem fand die Charakterisierung dreier neuer, aus Rohmilch bzw. Milchhalbfabrikaten isolierter Pseudomonas-Spezies statt. 
Translated abstract:
During cold-storage of raw milk, peptidases are produced by Pseudomonas, which may lead to milk spoilage. High cell counts independent from storage duration indicate farm-specific influencing factors. Those as well as the impact of milk transportation to the dairies on Pseudomonas loads were analyzed. Additionally, the characterization of three novel Pseudomonas species was performed, which were isolated from raw milk, or rather semi-finished milk products. 
Oral examination:
02.09.2021 
File size:
6108155 bytes 
Pages:
173 
Last change:
20.09.2021