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Original title:
Biochemical and Technological Characterization of Corn Storage Proteins
Translated title:
Biochemische und technologische Charakterisierung von Maissppeicherproteinen
Author:
Obermeier, Elisabeth
Year:
2016
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Sieber, Stephan A. (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Corn, Zein, Isolation, Characterization, gluten-free
Translated keywords:
Mais, Zein, Isolierung, Charakterisierung, gluten-frei
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
A method to isolate the total storage protein fraction from different corn raw material sources consisting of all zein types to be used as a substitute for wheat gluten in the production of gluten-free bread was developed. This included the optimization of isolation of total zein and extensive biochemical and analytical characterization of protein types and protein fractions. Fundamental knowledge on the monomeric and oligomeric zeins was gained. The resulting laboratory method was scaled up for...     »
Translated abstract:
Eine Methode zur Isolierung von Gesamtzein aus Rohstoffen auf Maisbasis wurde entwickelt und optimiert. Die Fraktion enthielt alle Zeintypen und sollte bei der Herstellung von glutenfreiem Brot die Funktion des Weizenklebers übernehmen. Die elektrophoretische und chromatographische Auftrennung von Gesamtzein ermöglichte eine detaillierte analytische und biochemische Charakterisierung, so dass grundlegendes Wissen über einzelne Zeintypen erarbeitet wurde. Die Übertragung der Isolierungsmethode in...     »
ISBN:
978-3-8439-2993-6
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1289627
Date of submission:
14.01.2016
Oral examination:
29.04.2016
Last change:
28.03.2017
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