Strukturuntersuchungen an Metalloproteinen mit Hilfe der Röntgenabsorptionsspektroskopie
Original subtitle:
Das Kupferbindungszentrum in Prion-Proteinen, die Dynamik von Eisen-Schwefel-Clustern in HiPIPs und Untersuchungen am modifizierten Photosystem II
Structural investigation on metal containing proteins using X-ray absorption spectroscopy
Translated subtitle:
The copper binding site in prion proteins, the dynamic of iron-sulphur-clusters in HiPIPs and the investigations on modified Photosystem II
Fakultät für Physik
Parak, Fritz Günther (Prof. Dr.)
Parak, Fritz Günther (Prof. Dr.); Friedrich, Josef (Prof. Dr.)
Format:
PHY Physik
EXAFS; Synchrotron Strahlung; Photosystem II; HiPIP; Prion-Protein
EXAFS; synchrotron radiation; Photosystem II; HiPIP; prion protein
Controlled terms:
Metallproteide; Röntgenabsorptionsspektroskopie
TUM classification:
PHY 821d; PHY 112d
Mit Hilfe der Röntgenabsorptionsspektroskopie wurde die Struktur und Dynamik der Metallumgebung in Proteinen untersucht. Der den Mangan-Cluster ersetzende Eisen-Cluster im Photosystem II konnte genauer charakterisiert werden. Der Vergleich der (x2)-Werte aus EXAFS und der Mößbauer-Spektroskopie am Eisen-Schwefel-Cluster des High-Potential Iron Proteins aus C. vinosum beweist, dass die proteinspezifische Dynamik auf Bewegungen größerer Molekülsegmente beruht. Mit der Kombination aus EXAFS, ENDOR...    »

Structure and dynamics of the metal environment of proteins were investigated by X-ray absorption spectroscopy. The iron substituted manganese cluster of Photosystem II was determined in detail. The comparison of the (x2)-values from EXAFS and Mößbauer spectroscopy at the iron-sulphur-cluster of the High-Potential Iron Protein from C. vinosum shows that protein specific motion is based on movements of even larger molecule segments. With the combination of EXAFS, ENDOR and model calculations it w...    »

Publication :
Universitätsbibliothek der TU München