Constraints on the Prompt Emission Mechanism of Gamma-Ray Bursts using Time-Resolved Spectroscopy
Einschränkung des Emissionsmechanismus von Gammastrahlenblitzen mittels zeitaufgelöster Spektroskopie
Fakultät für Physik
Greiner, Jochen (Priv.-Doz. Dr.)
Greiner, Jochen (Priv.-Doz. Dr.); Resconi, Elisa (Prof. Dr.)
PHY Physik
Gamma-Ray Burst
Gammastrahlenblitze
TUM classification:
PHY 400d; PHY 900d
In this dissertation, I study the emission mechanism of the gamma-ray bursts (GRB) prompt emission phase by time-resolved spectroscopy using the high-resolution data obtained by the Fermi Gamma-ray Space Telescope Gamma-ray Burst Monitor (GBM). I present detailed time-resolved spectral analysis of the brightest GBM GRBs. A novel quantity is invented to measure the spectral sharpness which can be used to compare directly to theory. It is found that the conventional explanation of the prompt emiss...    »

In dieser Doktorarbeit untersuche ich den Emissionsmechanismus der prompten Emissionsphase von Gammastrahlenblitzen (GRBs) durch zeitaufgelöste Spektroskopie anhand der hochauflösenden Messdaten des Fermi Gamma-ray Space Telescope Gamma-ray Burst Monitor (GBM). Ich präsentiere detailierte zeitaufgelöste Spektralanalysen der hellsten GBM GRBs. Eine neue Gröβe zum Messen der spektralen Schärfe, welche sich für den direkten Vergleich mit der Theorie eignet, wird eingeführt. Dabei ergibt sich, dass...    »

05.02.2016
29.02.2016