Requirements Engineering für IT-gestützte Product Service Systems
Requirements Engineering for IT-enabled Product Service Systems
Fakultät für Informatik
Krcmar, Helmut (Prof. Dr.)
Krcmar, Helmut (Prof. Dr.); Leimeister, Jan Marco (Prof. Dr.)
DAT Datenverarbeitung, Informatik
Controlled terms:
Hybrides Leistungsbündel; Requirements engineering
TUM classification:
DAT 335d
Unternehmen stehen vor der Herausforderung eines erhöhten Wettbewerbsdrucks, zu dessen Bewältigung die Differenzierung alleine durch Sach- oder Dienstleistungen nicht ausreicht. Daher bieten Unternehmen zunehmend integrierte Bündel von Sach- und Dienstleistungen an, die als Product Service Systems (PSS) bekannt sind. Das Requirements Engineering, das die Anforderungen ermittelt und verwaltet, spielt eine entscheidende Rolle in der Entwicklung von PSS. In dieser Arbeit wurde ein integrierter Ansa...    »

Companies face the challenge of increased competitive pressure. The differentiation by physical products or services alone is no longer sufficient for coping with this challenge. For this reason, companies offer integrated bundles of physical products and services known as Product Service System (PSS). Requirements engineering has the task of eliciting and managing the requirements. It plays an essential role in the development of PSS. In this thesis an integrated approach for requirements engin...    »

30.10.2012
05.12.2013