User: Guest  Login
Original title:
Aggregation und Fusion von Milchfettkugeln
Translated title:
Aggregation and Fusion of Milk Fat Globules
Author:
Ahrens, Malte
Year:
2008
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Langosch, Dieter (Prof. Dr.)
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Milchfettkugeln, Aggregation, Fusion, FRET, Durchflusscytometrie, Fluoreszenz
Translated keywords:
milk fat globule, FRET, Aggregation, Fusion, flow cytometer, fluorescence
Abstract:
Die Aggregation und Fusion von biologischen Membranen kann basierend auf dem Fluoreszenzresonanzenergietransfer zwischen zwei membrangebundenen Fluoreszenzfarbstoffen experimentell bestimmt werden. Ziel der Arbeit war es, diese Messtechnik auf das System der Milchfettkugelmembran (MFKM) zu übertragen, so dass physikalischen Veränderungen der Emulsionsstruktur auf der Ebene der MFKM untersucht werden konnten. Durch an Phosphoethanolamin gekoppelten Fluoreszenz¬farbstoffe konnte die Vergrößerung d...     »
Translated abstract:
For the experimental determination of aggregation and fusion of biological membranes, the fluorescent resonance energy transfer between membrane integrated fluorescence dyes can be used. The aim of this work was the transfer of this technique to the membrane system of the milk fat globule membrane (MFGM). Thereby, physical changes in emulsion systems at the level of MFGM were be investigated. The fluorescence probes attached to phosphoethanolamine were diluted during the interaction process of t...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=627363
Date of submission:
31.10.2007
Oral examination:
09.05.2008
Pages:
130
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20070907-627363-1-9
Last change:
06.06.2008
 BibTeX