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Original title:
Untersuchung der in Tabletten auftretenden Spannungen beim Kompaktieren
Original subtitle:
Einfluss spezifischer Stoffeigenschaften und Prozessparameter
Translated title:
Investigation of occurring stresses in tablets during compaction
Translated subtitle:
Effect of distinguishing material properties and process parameters
Author:
Haas, Stefan
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Sommer, Karl (Univ.Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Stichlmair, Johann (Univ.Prof. Dr.-Ing. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Kompaktieren; Tablette; Glasübergang; Spannungsverteilung; Matrizensensor
Translated keywords:
Compaction; Tablet; Glass Transition; Stress Distribution; Die Sensor
Controlled terms:
Tablettenpresse Glasumwandlung Spannungsverteilung Tablettierung Pulver Einfriertemperatur
TUM classification:
CIT 160d; CIT 290d; CIT 840d; LEB 110d
Abstract:
Es werden die Prozessparameter Stempelgeschwindigkeit und Druckhaltezeit beim Tablettieren getrennt voneinander untersucht. Dabei wird gleichzeitig der aw-Wert der verwendeten Pulver variiert und in Abhängigkeit der Glasübergangstemperatur diskutiert. Es konnte gezeigt werden, dass die Gesamtbelastungszeit der entscheidende Prozessparameter für Pulver mit erhöhtem aw-Wert ist. Der Einfluss der Glasübergangstemperatur auf die Tablettenfestigkeit konnte deutlich nachgewiesen werden. Zur Bestimmung...     »
Translated abstract:
The process parameters punch velocity and pressure dwell time are investigated separately during compaction. The water activity of the used powders is varied and discussed depending on the glass transition temperature. It could be shown that the total dwell time is the decisive process parameter of powders with increased water activity. The influence of the glass transition temperature on the tablet hardness could be proven clearly. A new die sensor and a special calibration method are developed...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603661
Date of submission:
11.08.2005
Oral examination:
14.12.2005
File size:
30934883 bytes
Pages:
206
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060207-2155111794
Last change:
07.04.2006
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