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Original title:
Entstehung und Beeinflussung qualitätsbestimmender Aromastoffe bei der Herstellung von Weißbier
Translated title:
Formation and control of relevant flavour compounds in the production of wheat beers
Author:
Herrmann, Markus
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, W. (Prof. Dr. Dr. habil.); Krottenthaler, M. (Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Engel, K.-H. (Prof. Dr.); Nitz, Siegfried (Prof. Dr. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Aromastoffe; Weissbier; Ester; Phenolisches Aroma; Alterung; Geschmacksstabilität
Translated keywords:
Flavour compounds; wheat beers; Esters; phenolic flavour; ageing; flavour stability
Controlled terms:
Weißbierherstellung Maischen Aromastoff Qualität Geschmacksqualität Alterung
TUM classification:
BRA 100d; BRA 330d
Abstract:
Die Steuerung der Aromastoffausstattung in Weißbieren durch gezielte Auswahl von Rohstoffen und der Parametrierung der Sudhausarbeit und Gärung stellt den Kern der Arbeit dar. Durch Reihenuntersuchungen konnte unter anderem nachgewiesen werden, dass auch Weizenmalze sehr große 4-Vinylguaikolkonzentrationen verursachen können, während die Esterbildung stark von der Eiweißlösung beeinflusst wird. Die Entwicklung eines neuen Maischverfahrens erlaubt die gezielte Steuerung der Glucose-/Maltoseverhäl...     »
Translated abstract:
The keys to this paper are the control of flavour compounds through determined choice of raw materials and the variation of the process parameters of mashing, boiling, fermentation and lagering. A survey has shown that wheat malts do not necessarily lead to lower 4-Vinylguaiacol concentrations in finished beer. Ester levels are less dependant on the raw material and show a slight correlation to the Kolbach-index. The development of a new mashing regime allows the controlled adjustment of the glu...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603637
Date of submission:
18.04.2005
Oral examination:
23.09.2005
File size:
2506486 bytes
Pages:
354
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20051124-1257375787
Last change:
15.01.2008
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