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Original title:
Molecular mechanisms of the high pressure inactivation of beer spoiling Lactobacillus plantarum
Translated title:
Molekulare Mechanismen bei der Hochdruckinaktivierung des Bierschädlings Lactobacillus plantarum
Author:
Ulmer, Helge M.
Year:
2002
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, R. F. (Univ.- Prof. Dr. rer. nat. habil)
Referee:
Meyer-Pittroff, R. (Univ.- Prof. Dr.-Ing.); Winter, R. (Univ.-Prof. Dr. rer. nat.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Lactobacillus plantarum; beer spoiling; high pressure; cytoplasmic membrane; inaktivation; sublethal injury; hop resistance;
Translated keywords:
Hochdruck; Lebensmittelsterilisation; nicht-thermische Verfahren; Cytoplasmamembranen; Transporterenzym; Hopfenresistenz; subletale Schädigung; Bierschädling; Lactobacillus plantarum; Hochdrucksterilisation
TUM classification:
BRA 430d; LEB 123d
Abstract:
The application of high pressure (HP) for food preservation requires insight into mechanisms of HP-mediated cell injury and death. The HP-inactivation in model beer of Lactobacillus plantarum TMW1.460, a beer spoiling organism, was investigated at pressures ranging from 200 to 600 MPa. Surviving cells were characterized by determination of (i) cell viability and sublethal injury, (ii) membrane permeability to the fluorescent dyes propidium iodide (PI) and ethidium bromide (EB), (iii) metabolic a...     »
Translated abstract:
Hohe hydrostatische Drücke eignen sich für die Pasteurisation von Lebensmitteln. Enzyme und Proteine werden durch Hochdruck inaktiviert oder denaturiert. Dadurch wird die Grundlage der Mikroorganismen für Stoffwechsel zerstört. Zusätzlich werden durch Hochdruck die cytoplasmatischen Membranen der Mikroorganismen beeinflusst. Diese bilden die Barriere zwischen Innen- und Außenraum der Zellen. Durch Beeinflussung dieser Grenzschicht werden Mikroorganismen empfindlich in ihrem Stoffaustausch mit de...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603336
Date of submission:
27.11.2001
Oral examination:
03.05.2002
Controlled terms:
Lactobacillus plantarum Bier Sterilisation (Hygiene) Hochdruck; Lactobacillus plantarum Bierschädlicher Mikroorganismus Membran Cytoplasma Hochdruck; Lactobacillus plantarum Bierschädlicher Mikroorganismus Hochdruck Molekularbiologie
File size:
2454614 bytes
Pages:
150
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2002050310392
Last change:
27.06.2005
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