User: Guest  Login
Original title:
Microwave-assisted drying of lactic acid-producing bacteria
Translated title:
Mikrowellen-unterstützte Trocknung von Milchsäure-produzierenden Bakterien
Author:
Ambros, Sabine
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Kohlus, Reinhard (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
microwave, drying, vacuum drying, freeze drying, lactic acid bacteria, probiotics, protectants, foam
Translated keywords:
Mikrowelle, Trocknung, Vakuumtrocknung, Gefriertrocknung, Milchsäurebakterien, Probiotika, Schutzstoffe, Schaum
TUM classification:
LAN 820d
Abstract:
Microwave-assisted drying techniques were investigated for their suitability regarding preservation of the two probiotic model strains Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 and Bifidobacterium animalis ssp. lactis INL1. Microwave freeze drying showed comparable results as conventional freeze drying with regard to survival, storage stability and handling properties. However, the efficiency of the microwave process was considerably higher. Microwave vacuum drying of a foam structure was super...     »
Translated abstract:
Mikrowellen-unterstützte Trocknungstechniken wurden hinsichtlich ihrer Eignung für die Konservierung der probiotischen Modellstämme Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 und Bifidobacterium animalis ssp. lactis INL1 untersucht. Die Mikrowellen-Gefriertrocknung führte in Bezug auf Überlebensrate, Lagerfähigkeit und Handhabbarkeit zu vergleichbaren Ergebnissen wie die konventionelle Gefriertrocknung, allerdings mit weitaus höherer Effizienz. Die Mikrowellen-Vakuumtrocknung einer Schaumstruktu...     »
ISBN:
978-3-8439-4458-8
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1481004
Date of submission:
18.03.2019
Oral examination:
07.11.2019
Last change:
21.09.2020
 BibTeX