User: Guest  Login
Original title:
Funktionelle Charakterisierung von Terpenglykosyltransferasen aus Vitis vinifera
Translated title:
Functional characterization of terpene glycosyltransferases from Vitis vinifera
Author:
Bönisch, Friedericke
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Poppenberger-Sieberer, Brigitte (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften
Keywords:
Glykosyltransferase, Terpene, Wein
Translated keywords:
glycosyltransferase, terpene, wine
Abstract:
Terpenalkohole (TA) haben eine zentrale Bedeutung für das charakteristische Weinaroma. Sie liegen jedoch teilweise als Aroma-unwirksame Glykoside vor, wobei die verantwortlichen Zucker-übertragenden Glykosyltansferasen (GT) bislang kaum untersucht sind. Im Rahmen dieser Arbeit wurden zehn putative TA-GT heterolog exprimiert und bezüglich ihrer Substratspezifität untersucht. Vier Proteine zeigten die gesuchte Aktivität und wurden detailliert charakterisiert. Die Ergebnisse können bei der Züchtung...     »
Translated abstract:
Terpene alcohols play a central role for the characteristic bouquet of wine, but they mainly occur as aroma-inactive glycosides. The glycoside-forming glycosyltransferases (GT) have been rarely analyzed in grapes, yet. In this work ten putative terpene alcohol GT have been heterologously expressed and the substrate specificity analyzed. Four enzymes showed the desired activity and were characterized in detail. The results may be used in future breeding programs for the development of new genotyp...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1185445
Date of submission:
18.12.2013
Oral examination:
06.05.2014
File size:
5822497 bytes
Pages:
126
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20140506-1185445-0-1
Last change:
28.02.2015
 BibTeX