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Original title:
Identification and analysis of novel bacterial enzymes for pectin degradation
Translated title:
Identifizierung und Analyse neuer bakterieller Enzyme für den Pektinabbau
Author:
Liu, Yajing
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.)
Referee:
Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.); Benz, Johan Philipp (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein)
Keywords:
carbohydrate active enzyme, pectin degradation, metagenomics, microbial community
Translated keywords:
kohlenhydrataktives Enzym, Pektinabbau, Metagenomik, mikrobielle Gemeinschaft
TUM classification:
BIO 250
Abstract:
Pectic substances are significant components of sugar beet pulp. To find interesting enzymes for pectin degradation, we applied cultivation-dependent/independent methods. Whole genomes from isolated bacteria as well as the metagenomic DNA from environmental samples was analyzed and various CAZymes were identified and characterized. Further, it was investigated how single polysaccharides and complex biomass drive the community structure of degraders in microbial consortia.
Translated abstract:
Pektinstoffe sind wichtige Bestandteile von Zuckerrübenschnitzeln. Um interessante Enzyme für den Pektinabbau zu finden, wurden kultivierungsabhängige/-unabhängige Methoden eingesetzt. Es wurden Genome isolierter Bakterien und metagenomische DNA aus Umweltproben analysiert und verschiedene CAZyme identifiziert und charakterisiert. Außerdem wurde untersucht, wie einzelne Polysaccharide und komplexe Biomasse die Zusammensetzung der biomasseabbauenden mikrobiellen Gemeinschaften bestimmen.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1647360
Date of submission:
29.03.2022
Oral examination:
21.07.2022
File size:
10017531 bytes
Pages:
220
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220721-1647360-1-7
Last change:
28.10.2022
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