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Original title:
Einfluss von Mikroorganismen und arbuskulären Mykorrhiza-Pilzen auf das Metabolom von Lotus japonicus Exsudat
Translated title:
Influence of microorganisms and arbuscular mycorrhizal fungi on the metabolome of Lotus japonicus exudate
Author:
Schalk, Sabrina
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Institution:
Lehrstuhl für Lebensmittelchemie und Molekulare Sensorik (Dr. Dawid komm.)
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Lotus japonicus, arbuskulärer Mykorrhizapilz, Phytometabolomik, Sojasaponine
Translated keywords:
Lotus japonicus, arbuscular mycorrhizal symbiosis, phytometabolomics, soyasaponins
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Angesichts der wachsenden Weltbevölkerung und der Ernährungssicherheit wird die Ertragssteigerung von Nutzpflanzen und deren Stressanpassung immer wichtiger. Die Pflanzen-Mikroben-Interaktionen, insbesondere die arbuskuläre Mykorrhiza-Symbiose, spielen dabei eine essentielle Rolle. Anhand der Modellpflanze Lotus japonicus wurde diese Symbiose untersucht. Die neu gewonnenen Erkenntnisse eröffnen Möglichkeiten, um die Symbiose für verbessertes Pflanzenwachstum und höhere Ernteerträge zu nutzen.
Translated abstract:
Given the growing world population and concerns regarding food security, enhancing crop yield and their stress adaptation are becoming increasingly important. Plant-microbe interactions, particularly the arbuscular mycorrhizal symbiosis, play a significant role in this context. Using the model plant Lotus japonicus, this symbiosis has been studied. The newly gained insights open up possibilities to harness the symbiosis for enhanced plant growth and higher crop yields.
ISBN:
978-3-8439-5564-5
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1736904
Date of submission:
22.03.2024
Oral examination:
15.11.2024
Last change:
04.02.2025
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