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Original title:
Einfluss der Handelsbeleuchtung auf die Qualität lichtempfindlicher Lebensmittel am Beispiel von Brühwurst und Kaffeesahne 
Translated title:
Impact of retail lighting on the quality of light-sensitive food using the example of cured boiled sausage und coffee cream 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.) 
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Rohm, Harald (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
LEB 150d 
Abstract:
Im Einzelhandel werden Lebensmittel dem Licht der Handelsbeleuchtung ausgesetzt. Durch das Licht treten Qualitätsverluste auf, welche unter anderem von der Art der Beleuchtung, der Produktverpackung und den Inhaltsstoffen des Lebensmittels abhängig sind. Besonders empfindlich sind Produkte, die Photosensibilisatoren enthalten und mit Sauerstoff in Berührung kommen. Ziel dieser Arbeit war es, die kritischen Wellenlängen zu identifizieren, so dass die Verpackungen, bzw. die Verkaufsbeleuchtungen...    »
 
Translated abstract:
In retail sales, food is exposed to the light of various types of lighting. Due to the influence of light quality losses occur in the products, which are dependent on the type of lighting, the packaging material and the food ingredients. Particularly sensitive are products that contain photosensitizers and come into contact with oxygen. The aim of this work was to identify the critical wavelengths for each product group so that the packaging or sales lighting could then be optimized to maintain...    »
 
Oral examination:
25.03.2019 
File size:
58944602 bytes 
Pages:
170 
Last change:
16.05.2019