User: Guest  Login
Original title:
Gewinnung von Aromastoffen durch enzymatische Spaltung von Carotinoiden mit der rekombinanten Dioxygenase AtCCD1
Translated title:
Flavour production by enzymatic cleavage of carotenoids with the recombinant dioxygenase AtCCD1
Author:
Schilling, Martin
Year:
2008
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Der Einsatz der carotinoidspaltenden Dioxygenase AtCCD1 aus Arabidopsis thaliana zur biotechnologischen in vitro Gewinnung von Aromastoffen aus Carotinoiden untersucht. Die rekombinante Expression des Enzyms in E. coli konnte durch die Variation der Expressionsbedingungen, die Solubilisierung mittels Tensiden und den Einsatz von Trägerproteinen verbessert werden. Für die Vermittlung der hydrophoben Substrate wurden wässrig mizellare Systeme auf Basis nicht-ionischer Tenside charakterisiert. Als...     »
Translated abstract:
The biotechnological application of the carotenoid cleavage dioxygenase AtCCD1 for in vitro flavour production from carotenoids was investigated. Recombinant expression of the enzyme could be improved by optimisation of expression conditions, solubilisation with surfactants and the fusion with carrier proteins. Aqueous micellar systems based on non-ionic surfactants were characterized for the delivery of the hydrophobic substrates. Phospholipid vesicles and emulsions as alternative forms for sub...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=644465
Date of submission:
14.01.2008
Oral examination:
10.06.2008
Pages:
120
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20080107-644465-1-1
Last change:
30.07.2008
 BibTeX