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Original title:
Hitzebedingte Veränderungen an der Caseinmicelle unter UHT-Bedingungen und deren Auswirkungen auf die Käsereitechnologie
Translated title:
Heat induced changes on the Caseinmicelle and its influences on cheese making process
Author:
Bulca, Selda
Year:
2007
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Hinrichs, Jörg (Prof. Dr.); Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Caseinmicelle, UHT-Erhitzung, Labgelbildungseigenschaften, physikalisch-chemische Veränderungen
Translated keywords:
casein micelle, UHT heating, renneting properties, physical-chemical changes
Controlled terms:
Casein; Micellbildung; Uperisation; Molkereitechnologie; Käseherstellung
TUM classification:
LAN 820d; LEB 122d
Abstract:
Ziel war, bisher fehlende Erkenntnisse zur thermischen Reaktivität der Caseinmicelle zu gewinnen, die bislang als sehr hitzestabil galt. Dazu wurde Milch in seine Hauptproteinfraktionen getrennt, so dass reines, v. a. molkenproteinfreies natives Casein erhalten wurde. Daran wurde mittels Dissoziations- bzw. Polymerisationsgradmessung, Erfassung von Oberflächenhydrophobizität und Voluminosität die tatsächliche thermisch bedingte Variabilität der Caseinmicelle erfasst. Diese Effekte wurden anschli...     »
Translated abstract:
The aim was to obtain insights regarding thermal reactivity of the casein micelle which has been considered so far thus very heat-stable. Milk was fractionated in its main protein fractions, so that pure, whey-protein-free native casein could be made available. By means of dissociation and/or polymerization degree measurement, ascertainment of surface hydrophobicity and voluminosity the actual thermally caused variability of the casein micelle was determined. These effects were then correlated w...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=618926
Date of submission:
23.04.2007
Oral examination:
03.08.2007
Pages:
117
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20070829-618926-1-9
Last change:
28.04.2008
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