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Original title:
Experimental study on the influence of phenolic compound structures on antioxidant activity measurement methods
Translated title:
Experimentelle Studie zum strukturellen Einfluss phenolischer Verbindungen auf Messmethoden zur Bestimmung der antioxidativen Aktivität
Author:
Platzer, Melanie
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Eisner, Peter (Prof. Dr. habil.)
Referee:
Eisner, Peter (Prof. Dr. habil.); Dawid, Corinna (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein)
TUM classification:
OEK 100; LEB 050
Abstract:
Oxidation sensitive products based on vegetable oils are often protected by antioxidants. Within the scope of this dissertation, results of different measurement methods for determining the antioxidant effect of polyphenols were compared and their structural influences on the measurement results were investigated. Thus, it was possible to identify highly effective plant antioxidant additives and to replace time-consuming, application-oriented oil measurement methods by faster in vitro assays.
Translated abstract:
Oxidationsempfindliche Produkte auf Basis pflanzlicher Öle werden häufig durch Antioxidantien geschützt. Im Rahmen dieser Dissertation wurden Ergebnisse verschiedener Messmethoden zur Bestimmung der antioxidativen Wirkung von Polyphenolen verglichen und deren strukturelle Einflüsse auf die Messergebnisse untersucht. So war es möglich hochwirksame pflanzliche Oxidationsschutz-Additive zu identifizieren und zeitaufwendige, anwendungsnahe Ölmessmethoden durch schnellere in vitro Assays zu ersetzen.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1684593
Date of submission:
23.08.2022
Oral examination:
20.02.2023
File size:
7568059 bytes
Pages:
156
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20230220-1684593-1-9
Last change:
24.03.2023
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