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Original title:
Multimodal & Spectral Characterization of Complex Food Textures 
Original subtitle:
Crispiness and Friction-Related Textures Explained by Mechanical, Acoustical, Tribological and Sensory Analyses 
Translated title:
Multimodale und spektrale Charakterisierung komplexer Lebensmitteltexturen 
Translated subtitle:
Knusprigkeit und reibungsbedingte Texturen durch mechanische, akustische, tribologische und sensorische Analysen erklärt 
Year:
2020 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Briesen, Heiko (Prof. Dr.) 
Referee:
Briesen, Heiko (Prof. Dr.); Büttner, Andrea (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Multimodal, Spectral Analysis, Food, Texture, Crispiness, Friction, Lubrication, Mechanics, Acoustics, Tribology, Sensory Analysis 
Translated keywords:
Multimodal, Spektralanalyse, Lebensmittel, Textur, Knusprigkeit, Reibung, Schmierung, Mechanik, Akustik, Tribologie, Sensorische Analyse 
TUM classification:
LEB 054d 
Abstract:
This thesis evaluated instrumentally several challenging sensory texture attributes. Crispiness of puffed snacks was characterized and classified using combined temporal and spectral features extracted from crushing mechanics and acoustics to mimic the multisensory integration by humans. Stick-slip effects were characterized in tribology measurements using similar methods to improve the evaluation of friction-related attributes such as creaminess. 
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurden anspruchsvolle sensorische Texturattribute instrumentell evaluiert. Die Knusprigkeit von gepufften Snacks wurde durch kombinierte zeitliche und spektrale Merkmale der Zerkleinerungsmechanik und -akustik charakterisiert und klassifiziert, um die multisensorische Integration durch den Menschen nachzuahmen. Haft-Gleit-Effekte wurden in Tribologiemessungen mit ähnlichen Methoden charakterisiert, um die Evaluation von reibungsbedingten Eigenschaften wie Cremigkeit zu verbesser...    »
 
Oral examination:
14.12.2020 
File size:
17936962 bytes 
Pages:
168 
Last change:
06.04.2021