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Original title:
Multimodal & Spectral Characterization of Complex Food Textures
Original subtitle:
Crispiness and Friction-Related Textures Explained by Mechanical, Acoustical, Tribological and Sensory Analyses
Translated title:
Multimodale und spektrale Charakterisierung komplexer Lebensmitteltexturen
Translated subtitle:
Knusprigkeit und reibungsbedingte Texturen durch mechanische, akustische, tribologische und sensorische Analysen erklärt
Year:
2020
Document type:
Dissertation
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Briesen, Heiko (Prof. Dr.)
Referee:
Briesen, Heiko (Prof. Dr.); Büttner, Andrea (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Multimodal, Spectral Analysis, Food, Texture, Crispiness, Friction, Lubrication, Mechanics, Acoustics, Tribology, Sensory Analysis
Translated keywords:
Multimodal, Spektralanalyse, Lebensmittel, Textur, Knusprigkeit, Reibung, Schmierung, Mechanik, Akustik, Tribologie, Sensorische Analyse
TUM classification:
LEB 054d
Abstract:
This thesis evaluated instrumentally several challenging sensory texture attributes. Crispiness of puffed snacks was characterized and classified using combined temporal and spectral features extracted from crushing mechanics and acoustics to mimic the multisensory integration by humans. Stick-slip effects were characterized in tribology measurements using similar methods to improve the evaluation of friction-related attributes such as creaminess.
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurden anspruchsvolle sensorische Texturattribute instrumentell evaluiert. Die Knusprigkeit von gepufften Snacks wurde durch kombinierte zeitliche und spektrale Merkmale der Zerkleinerungsmechanik und -akustik charakterisiert und klassifiziert, um die multisensorische Integration durch den Menschen nachzuahmen. Haft-Gleit-Effekte wurden in Tribologiemessungen mit ähnlichen Methoden charakterisiert, um die Evaluation von reibungsbedingten Eigenschaften wie Cremigkeit zu verbesser...    »
Date of submission:
29.06.2020
Oral examination:
14.12.2020
File size:
17936962 bytes
Pages:
168
Last change:
06.04.2021
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