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Original title:
Geschmacksaktive Saponine in Süßholz (Glycyrrhiza glabra L.): Strukturaufklärung, Psychophysik und Aktivierung von Süß- und Bittergeschmacksrezeptoren
Translated title:
Taste active saponins in licorice (Glycyrrhiza glabra L.): structure determination, psychophysical studies and activation of sweet and bitter taste receptors
Author:
Schmid, Christian Rudolf Michael
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Saponin, Strukturaufklärung, süß, lakritzartig, Süßholz
Translated keywords:
saponin, structure determination, sweet, licorice, licorice root
TUM classification:
CHE 513d
Abstract:
Durch Kombination von zellbasierten Rezeptorassays sowie von humansensorischen und instrumentell-analytischen Techniken wurde das nicht-flüchtige Sensometabolom von Süßholz (Glycyrrhiza glabra L.) untersucht. Mittels LC-MS- und NMR-Studien sowie synthetischen Experimenten wurden in Süßholz 28 triterpenoide Saponine identifiziert. Des Weiteren wurden diese Saponine in humansensorischen sowie Geschmacksrezeptortests funktional charakterisiert. Anhand einer LC-MS/MS-Quantifizierungsmethode wurde ab...     »
Translated abstract:
Cell based receptor assays combined with human sensory tools and instrumental analytical techniques enabled the characterization of the non-volatile sensometabolome of licorice (Glycyrrhiza glabra L.). The application of liquid chromatography/mass spectrometry and NMR experiments led to the identification of 28 triterpenoid saponins. Moreover, these saponins were characterized by human sensory tests as well as cell-based functional taste receptor expression assays. With a LC-MS/MS-based quantifi...     »
ISBN:
978-3-8439-3816-7
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1428073
Date of submission:
22.01.2018
Oral examination:
02.10.2018
Last change:
04.02.2019
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