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Original title:
Untersuchung eisenbasierter Sauerstoff-Scavenger-Systeme für die Verpackung von Kühlthekenprodukten
Translated title:
Investigations on the use of iron-based oxygen scavengers in packaging of chilled products
Author:
Gibis, Doris Helga
Year:
2017
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Rohm, Harald (Prof. Dr. habil.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Sauerstoff-Scavenger, aktive Verpackung, Kühlthekenprodukte, Oxidation
Translated keywords:
oxygen-scavenger, active packaging, chilled products, oxidation
TUM classification:
LEB 150d
Abstract:
Im Rahmen dieser Arbeit wurden auf Sauerstoff basierende Abbaumechanismen an den Produkten Leberkäse und Naturjoghurt untersucht. Ziel war es dabei, ein besseres Verständnis für oxidative Reaktionen zu erhalten. Durch verpackungstechnische Maßnahmen (Einsatz eisenbasierter Sauerstoff-Scavenger) konnte die Rate des Qualitätsabbaus reduziert werden. Hierzu wurde die Charakteristik der Sauerstoffaufnahme durch Produkt und Scavenger untersucht. Zusätzlich wurden Messungen unter Lichteinfluss durchge...     »
Translated abstract:
The scope of this doctoral thesis was to examine the quality degradation mechanisms in a Bavarian-style meat loaf (Leberkäse) and natural yoghurt with the aim of gaining a better understanding of oxidation processes. Iron-based oxygen scavengers as components of the package helped to reduce the quality decay rate in the product. For this purpose, the characteristics of oxygen uptake by product and scavenger were studied. Furthermore, the effect of light exposure was investigated to characterise...     »
Series:
Fraunhofer IVV
ISBN:
978-3-8396-1217-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1327616
Date of submission:
06.10.2016
Oral examination:
29.03.2017
Last change:
03.08.2017
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