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Original title:
Metabolomic analysis to profile thermal food processing emissions
Translated title:
Metabolomanalyse zur Profilierung thermischer Kocheimissionen
Author:
Weidner, Leopold
Year:
2024
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Institution:
Lehrstuhl für Analytische Lebensmittelchemie (Prof. Rychlik)
Advisor:
Schmitt-Kopplin, Philippe (Prof. Dr.)
Referee:
Schmitt-Kopplin, Philippe (Prof. Dr.); Dawid, Corinna (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
LEB 070
Abstract:
The presented thesis uses mass spectrometry-based metabolomics to profile thermal processing emissions, unveiling a complex molecular profile of non- and semi-volatile compounds. A methodological tandem, together with open-source software, was developed for a detailed perception of cooking head spaces. The obtained results contribute to a better understanding of thermal transformations occurring in food for industrial and personal applications.
Translated abstract:
In der vorliegenden Arbeit wird die Metabolomanalytik auf der Grundlage der Massenspektrometrie eingesetzt, um ein chemisches Profil von Emissionen aus thermischen Verarbeitungsprozessen aus Lebensmitteln zu erstellen. Es wurde ein komplexes molekulares Profil von nicht- und halbflüchtigen Verbindungen im Kopfraum enthüllt. Neben einer Open-Source-Software wurde ein methodisches Tandem entwickelt, welche zusammen ein detailliertes Verständnis von Kochprozessen gestatten. Die erzielten Ergebnisse...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1732552
Date of submission:
01.03.2024
Oral examination:
21.10.2024
File size:
32427903 bytes
Pages:
220
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20241021-1732552-1-2
Last change:
30.10.2024
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