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Original title:
Protein-Based Particles
Original subtitle:
Structure-Function Relationships
Translated title:
Proteinbasierte Partikel
Translated subtitle:
Struktur-Funktionsbeziehungen
Author:
Hartinger, Franziska Maria
Year:
2023
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.)
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr.); Briesen, Heiko (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 000
Abstract:
As structure-function relationships are not fully understood, creating long-lasting ´clean label´ food foams and emulsions by using protein-based particles is still a challenging process. Thus, this thesis tackles with the mechanistic understanding of the correlations between individual structural attributes of protein-based particles and their interfacial and foaming/emulsifying properties. By this, a deeper understanding of the stabilization mechanisms as a basis for the improvement of food fo...     »
Translated abstract:
Aufgrund der noch nicht vollständig geklärten Struktur-Funktionsbeziehungen ist die Herstellung von langzeitstabilen "Clean Label"-Lebensmittelschäumen und -emulsionen unter Verwendung von Partikeln auf Proteinbasis immer noch eine Herausforderung. Daher befasst sich diese Arbeit mit dem mechanistischen Verständnis der Zusammenhänge zwischen einzelnen strukturellen Merkmalen proteinbasierter Partikel und ihren Grenzflächen- und Schäumungs-/Emulgiereigenschaften. Auf diese Weise konnte ein tiefer...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1691202
Date of submission:
01.12.2022
Oral examination:
04.04.2023
File size:
5115557 bytes
Pages:
174
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20230404-1691202-1-3
Last change:
20.11.2023
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