Microwave-assisted drying techniques were investigated for their suitability regarding preservation of the two probiotic model strains Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 and Bifidobacterium animalis ssp. lactis INL1. Microwave freeze drying showed comparable results as conventional freeze drying with regard to survival, storage stability and handling properties. However, the efficiency of the microwave process was considerably higher. Microwave vacuum drying of a foam structure was superior to unfoamed vacuum- and microwave vacuum-dried cultures.
«
Microwave-assisted drying techniques were investigated for their suitability regarding preservation of the two probiotic model strains Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 and Bifidobacterium animalis ssp. lactis INL1. Microwave freeze drying showed comparable results as conventional freeze drying with regard to survival, storage stability and handling properties. However, the efficiency of the microwave process was considerably higher. Microwave vacuum drying of a foam structure was super...
»
Translated abstract:
Mikrowellen-unterstützte Trocknungstechniken wurden hinsichtlich ihrer Eignung für die Konservierung der probiotischen Modellstämme Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 und Bifidobacterium animalis ssp. lactis INL1 untersucht. Die Mikrowellen-Gefriertrocknung führte in Bezug auf Überlebensrate, Lagerfähigkeit und Handhabbarkeit zu vergleichbaren Ergebnissen wie die konventionelle Gefriertrocknung, allerdings mit weitaus höherer Effizienz. Die Mikrowellen-Vakuumtrocknung einer Schaumstruktur erwies sich gegenüber ungeschäumten vakuum- und mikrowellenvakuumgetrockneten Kulturen als überlegen.
«
Mikrowellen-unterstützte Trocknungstechniken wurden hinsichtlich ihrer Eignung für die Konservierung der probiotischen Modellstämme Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 und Bifidobacterium animalis ssp. lactis INL1 untersucht. Die Mikrowellen-Gefriertrocknung führte in Bezug auf Überlebensrate, Lagerfähigkeit und Handhabbarkeit zu vergleichbaren Ergebnissen wie die konventionelle Gefriertrocknung, allerdings mit weitaus höherer Effizienz. Die Mikrowellen-Vakuumtrocknung einer Schaumstruktu...
»