Development of targeted mass spectrometric methods for the quantitation of gluten-specific peptides in foods
Translated title:
Entwicklung von massenspektrometrischen Methoden zur Quantifizierung von glutenspezifischen Peptiden in Lebensmitteln
Author:
Schalk, Kathrin
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Groll, Michael (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
CHE 300d
Abstract:
Highly purified gluten reference proteins were isolated and extensively characterized by biochemical/analytical methods. 33 Gluten marker peptides in hydrolysed reference protein types were selected and a targeted liquid chromatography-tandem mass-spectrometry method for peptide quantitation was developed. A strategy to convert peptide into protein contents allowed the quantitation of gluten in different food products. Furthermore, a stable isotope dilution analysis to quantitate the immunodominant 33-mer peptide from wheat was developed. The presence in many wheat species and cultivars proved its importance in celiac disease research.
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Highly purified gluten reference proteins were isolated and extensively characterized by biochemical/analytical methods. 33 Gluten marker peptides in hydrolysed reference protein types were selected and a targeted liquid chromatography-tandem mass-spectrometry method for peptide quantitation was developed. A strategy to convert peptide into protein contents allowed the quantitation of gluten in different food products. Furthermore, a stable isotope dilution analysis to quantitate the immunodomin...
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Translated abstract:
Glutenreferenzproteine wurden isoliert und analytisch/biochemisch umfassend charakterisiert. Die Auswahl von 33 Leitpeptiden für Gluten in den hydrolysierten Referenzproteintypen ermöglichte die Entwicklung einer Flüssigchromatographie-Tandem Massenspektrometrie Methode zur Quantifizierung von Glutenpeptiden. Eine Strategie zur Umwandlung von Peptid- in Glutengehalte erlaubte die Quantifizierung von Gluten in verschiedenen Lebensmitteln. Zur Quantifizierung des immunodominaten 33-mer Peptids aus Weizen wurde eine Stabilisotopenverdünnungsanalyse entwickelt. Der Nachweis in verschiedenen Weizengattungen und -sorten zeigte dessen hohen Stellenwert in der Zöliakie-Forschung.
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Glutenreferenzproteine wurden isoliert und analytisch/biochemisch umfassend charakterisiert. Die Auswahl von 33 Leitpeptiden für Gluten in den hydrolysierten Referenzproteintypen ermöglichte die Entwicklung einer Flüssigchromatographie-Tandem Massenspektrometrie Methode zur Quantifizierung von Glutenpeptiden. Eine Strategie zur Umwandlung von Peptid- in Glutengehalte erlaubte die Quantifizierung von Gluten in verschiedenen Lebensmitteln. Zur Quantifizierung des immunodominaten 33-mer Peptids aus...
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