User: Guest  Login
More Searchfields
Simple search
Original title:
Scuffing
Original subtitle:
Entstehung und Einfluss auf die Qualitätseigenschaften von Mehrweg-Glasflaschen
Translated title:
Scuffing
Translated subtitle:
Development and influence on the quality properties of returnable glass bottles
Author:
Jirikovsky, Sabine
Year:
2001
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Weisser, H. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Weisser, Horst (Prof. Dr.); Meyer-Pittroff, R. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Vogelpohl, H. (Priv.-Doz. Dr.-Ing., Dr.-Ing. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie; WIR Wirtschaftswissenschaften
Keywords:
Scuffing; Mehrweg; Glasflasche; Festigkeit; Innendruckfestigkeit; Schlagfestigkeit; Reibring; Dummy-Flaschen
Translated keywords:
scuffing; returnable bottle; glass bottle; bottle strength; internal pressure stability; shock impact; wear mark; dummy
Controlled terms:
Glasflasche Mehrwegverpackung Gebrauchsspur; Glasflasche Mehrwegverpackung Qualität; Glasflasche Mehrwegverpackung Verschleiß Oberflächenschaden Optische Eigenschaft Festigkeit
TUM classification:
BRA 750d; LEB 150d; WIR 835d
Abstract:
Unter Scuffing werden im trockenen Zustand meist weiß erscheinende Gebrauchsspuren an Mehrwegflaschen verstanden. Scuffing tritt nach je nach Beanspruchung der Flaschen im Kreislauf nach mehr oder weniger zahlreichen Umläufen an jeder Mehrwegflasche auf. Der Begriff Scuffing stammt vom englischen Verb to scuff, das mit schleifen oder auch verschleißen übersetzt werden kann. In dieser Arbeit sollten zum einen die Ursachen für die Entstehung des Scuffings in den Flaschenabfüllanlagen untersucht we...     »
Translated abstract:
Scuffing is the appearance of white wear marks on glass bottles and plays an important role when filling beverages in returnable bottles. In this study the reasons for the emergence of scuffing are examined. It could be clearly proved, that the surface of glass bottles gets mechanically and chemically damaged when passing through bottling lines. The mechanical impact leads to surface injuries, the chemical impact to glass corrosion. In addition it is important to know how scuffing influences the...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603219
Date of submission:
18.12.2000
Oral examination:
09.02.2001
File size:
67283250 bytes
Pages:
122
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2001020909228
Last change:
27.09.2005
 BibTeX