Analysis of the interaction of gushing inducing hydrophobins with beer foam proteins
Translated title:
Analyse der Interaktion von Gushing-induzierenden Hydrophobinen mit Bierschaumproteinen
Author:
Specker, Claudia
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Langosch, Dieter (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen
Keywords:
gushing, hydrophobin, beer, beer foam protein, nsLtp1, protein Z4
Translated keywords:
Gushing, Hydrophobin, Bier, Bierschaumprotein, nsLtp1, Protein Z4
Abstract:
The basics of primary gushing and the influence of beer foam proteins on the gushing phenomenon were examined. Only a small positive correlation between hydrophobin concentration and gushing was detected by the developed ELISA assays, whereas beer foam protein nsLtp1 correlated negatively with gushing. Next to hydrophobin proteins, nsLtp1 is a determinative gushing factor. Experiments on surface activity, hydrophobicity and emulsion stability showed that the negative influence of nsLtp1 and protein Z4 on gushing derived from integration of these proteins into the surface layers formed by hydrophobin.
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The basics of primary gushing and the influence of beer foam proteins on the gushing phenomenon were examined. Only a small positive correlation between hydrophobin concentration and gushing was detected by the developed ELISA assays, whereas beer foam protein nsLtp1 correlated negatively with gushing. Next to hydrophobin proteins, nsLtp1 is a determinative gushing factor. Experiments on surface activity, hydrophobicity and emulsion stability showed that the negative influence of nsLtp1 and prot...
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Translated abstract:
Die Grundlage von primärem Gushing und der Einfluss von Bierschaumproteinen darauf wurde untersucht. Mit Hilfe entwickelter ELISA Tests war für Hydrophobin nur eine geringe positive Korrelation mit Gushing erkennbar, während Bierschaumprotein nsLtp1 negativ mit Gushing korrelierte. nsLtp1 ist, neben Hydrophobinen, ein bestimmender Gushingfaktor. Experimente zu Oberflächenaktivität, Hydrophobizität und Emulsionsstabilität zeigten, dass der negative Einfluss von nsLtp1 und Protein Z4 auf Gushing auf Einlagerung der Proteine in die Hydrophobin-Schicht an Phasengrenzen zurückzuführen ist.
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Die Grundlage von primärem Gushing und der Einfluss von Bierschaumproteinen darauf wurde untersucht. Mit Hilfe entwickelter ELISA Tests war für Hydrophobin nur eine geringe positive Korrelation mit Gushing erkennbar, während Bierschaumprotein nsLtp1 negativ mit Gushing korrelierte. nsLtp1 ist, neben Hydrophobinen, ein bestimmender Gushingfaktor. Experimente zu Oberflächenaktivität, Hydrophobizität und Emulsionsstabilität zeigten, dass der negative Einfluss von nsLtp1 und Protein Z4 auf Gushing...
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