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Original title:
Humansensorische Studien zur Perzeption von Schlüsselgeruchsstoffen und Rekombinaten von Lebensmittelaromen
Translated title:
Human sensory studies on the perception of key odorants and recombinants of food flavors
Author:
Krauß, Alin
Year:
2021
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
NAT Naturwissenschaften (allgemein)
Keywords:
Geruchsstoffe, Schlüsselgeruchsstoffe, Lebensmittelaromen
Translated keywords:
Key food odorants, odorants
TUM classification:
CHE 513
Abstract:
Anhand biomimetischer Aromarekombinate und Dosis-Wirkungs-Kurven von Schlüsselgeruchsstoffen konnte in humansensorischen Studien gezeigt werden, dass die individuelle Fähigkeit der Wahrnehmung gegenüber eines Geruchsstoffes nicht nur Auswirkungen auf die Intensitätswahrnehmung dessen in seiner nativen Form, sondern auch auf Aromastoffmischungen hat. Für die biomimetischen Aromarekombinate von Erdbeere, Ananas und Mango konnten des Weiteren die molekularen Minimalvoraussetzungen geklärt werden, d...     »
Translated abstract:
Using biomimetic aroma recombinants and dose-response curves of key food odorants, human sensory studies have shown that the individual ability to perceive an odorant not only affects the intensity perception of odorants in its native form, but also in aroma mixtures. For the biomimetic aroma recombinants of strawberry, pineapple and mango, it was also possible to clarify the minimum molecular compositions needed for the human sense of smell to recognize them as distinct aroma.
ISBN:
978-3-8439-4959-0
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1591529
Date of submission:
29.01.2021
Oral examination:
16.07.2021
Last change:
21.02.2022
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