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Original title:
Verteilung und Inaktivierung von Mikroorganismen in binären Systemen (Öl-in-Wasser-Emulsionen)
Translated title:
Distribution and inactivation of microorganisms in biphasic systems (oil in water emulsions)
Author:
Miller, Rita Josefa
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Cerny, Gerhard (Univ.-Prof. Dr. rer. nat.)
Referee:
Cerny, Gerhard (Univ.-Prof. Dr. rer. nat.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Hydrophobizität; Mikroorganismen; Emulsion; Mayonnaise; Majonäse; Öl; Hochdruck; Erhitzung
Translated keywords:
hydrophobicity; microorganisms; emulsion; mayonnaise; oil; high pressure; heating
Controlled terms:
Öl-in-Wasser-Emulsion Lebensmittel Mikroorganismus Verteilung Lebensmittelmikrobiologie Sterilisation
TUM classification:
LEB 020d; LEB 122d; LEB 123d
Abstract:
Die Inaktivierung von Mikroorganismen zur Haltbarmachung von Lebensmitteln wird durch zahlreiche endo- und exogene Faktoren beeinflußt. Vielfach nachgewiesen ist die protektive Wirkung von Fetten und Ölen. Dabei müssen die Mikroorganismen in die Ölphase gelangen, wobei die Hydrophobizität der Zelloberfläche eine ausschlaggebende Rolle spielt. Die Hydrophobizität der Zelloberfläche wurde durch die Kontaktwinkelmessung und den MATH-Test bestimmt und mit den Ergebnissen der Verteilungsversuche in O...     »
Translated abstract:
The inactivation of microorganisms for preservation of foodstuffs is influenced by many endo- and exogenous factors. The protective effects of fat and oil are well known. The microorganisms must enter the oil phase, whereby the hydrophobicity of the microbial surface plays a major part. The hydrophobicity of the microbial surface was determined by contact angle measurement and the MATH-test (microbial adhesion to hydrocarbons test) and compared with the results of the dispersion experiments in o...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603689
Date of submission:
07.02.2006
Oral examination:
29.03.2006
File size:
1380792 bytes
Pages:
121
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060427-1427357327
Last change:
12.06.2006
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