User: Guest  Login
Original title:
Authenticity control of edible fats and oils by analysis of minor constituents via on-line liquid chromatography-gas chromatography
Translated title:
Authentizitätskontrolle von Fetten und Ölen mittels Analytik von Minorbestandteilen durch on-line gekoppelte Hochdruckflüssigkeitschromatographie-Kapillargaschromatographie
Author:
Kamm, Willibald
Year:
2002
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, K.-H. (Univ.-Prof. Dr.)
Referee:
Engel, K.-H. (Univ.-Prof. Dr.); Schieberle, P. (Univ.-Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Authenticity control; Fats; Oils; Minor compounds; LC-GC
Translated keywords:
Authentizitätskontrolle; Fette; Öle; Minorbestandteile; LC-GC
TUM classification:
CHE 533d; LEB 290d; LEB 030d
Abstract:
The suitability of on-line LC-GC as analytical approach for the authenticity assessment of fats and oils was investigated. Flexibility and usefulness of the technique were demonstrated by the analysis of several minor lipid constituents (sterols, steryl esters, diterpenes) in various matrices (milk fat, cocoa butter and coffee oil). The results obtained by on-line LC-GC methods were compared with those determined by traditional methods. Scope and limits of these minor constituents as marker comp...     »
Translated abstract:
Die Eignung der Kopplung von Hochdruckflüssigkeitschromatographie und Kapillargaschromatographie (on-line LC-GC) für die Authentizitätskontrolle von Fetten und Ölen wurde untersucht. Anhand der Analyse von Minorbestandteilen (Sterole, Sterylester, Diterpenderivate) in unterschiedlichen Matritzen (Milchfett, Kakaobutter, Kaffeeöl) wurden Flexibilität und Nützlichkeit der Technik demonstriert. Die Ergebnisse der entwickelten Methoden wurden mit denen traditioneller Analyseverfahren verglichen und...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603288
Date of submission:
06.03.2002
Oral examination:
31.07.2002
Controlled terms:
Lebensmittel Öl Authentizität Chemische Analyse; Lebensmittel Fett Authentizität Chemische Analyse
File size:
1246656 bytes
Pages:
115
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2002073109918
Last change:
27.06.2005
 BibTeX